Облагането с такса на ползвателите на пътищата за ТТА започва на 1 април 2014 г.

14 January 2015

Уверете се, че сте готови за него

Шофирате ли тежкотоварен автомобил (ТТА) с тегло 12 тона или повече? Ако да, от 1 април 2014 г. ще трябва да платите такса, за да използвате пътищата във Великобритания – преди да влезете в страната.

Колко е таксата?

Таксата за всеки ТТА е между 1,70 £ и 10 £ на ден (85 £ и 1 000 £ годишно), в зависимост от вида на автомобила, броя на осите и теглото. Можете да платите за ден или да спестите пари, като платите предварително за седмица, месец или година. Какъвто и период на плащане да изберете, таксата започва да тече от полунощ (00:00:00) до една секунда преди полунощ (23:59:59).

Как да платя?

Много лесно се плаща онлайн с помощта на дебитна или кредитна карта. Можете също така да плащате онлайн с някои карти за зареждане с гориво. Ще има малък брой пунктове за заплащане на таксите за ТТА в някои фериботни терминали и няколко бензиностанции, където можете да платите в брой или с карта и да продължите. За да се извърши плащането възможно най-бързо и лесно, от 17 март 2014 г.

По-голямата част от разплащателните операции се начисляват онлайн, но е възможно да се купи такса за максимален срок от един ден по телефона на 0330 1013725. 

Кой трябва да заплаща таксата?

Таксата може да бъде платена от вас, вашата фирма или агент по резервации. Но ваше е задължението да проверявате дали вашият автомобил има валидна такса всеки път, когато идвате във Великобритания. Можете да правите това бързо и лесно онлайн.

Какво ще стане, ако не платя?

Ако не сте платили цялата такса за автомобила си, автоматични камери за разпознаване на регистрационните номера, фериботни записи и други проверки ще предупреждават нашите правоприлагащи агенции, когато пристигнете във Великобритания. Ще трябва да платите на място глоба от 300 £ на пътя. Ако не можете да плати глобата, автомобилът ви ще бъде конфискуван, което би могло сериозно да наруши графика ви на доставка и да доведе до допълнителни разходи.

За да получите бъдещи актуализации моля попълнете формата по-долу