Úthasználati illeték tehergépjárművekre 2014. április 1-től

14 January 2015

Készüljön fel időben

12 tonnás vagy nehezebb nehézáru-szállító járművet (HGV) vezet? Ha igen, 2014. április 1-től illetéket kell fizetnie az Egyesült Királyság útjainak használatáért – még az országba való belépés előtt.

Mennyi az illeték?

A tehergépjárművekre kirótt díj a jármű típusától, a tengelyek számától és a jármű súlyától függően 1,70 és 10 font közötti összeg naponta (85 és 1000 font közötti évente). Fizethet napok szerint – de pénzt spórolhat, ha egy hétre, egy hónapra vagy egy évre előre fizeti meg az illetéket.

Bármelyik fizetési időtartamot választja is, az illeték éjféltől (00:00:00) a következő éjfél előtti másodpercig (23:59:59) tartó időtartamra érvényes.

Hogyan fizethetek?

Nagyon egyszerűen, online, egy bank- vagy hitelkártya segítségével. Online fizetésre néhány üzemanyagkártyával is lehetőség van. Emellett néhány kompkikötőben és üzemanyagtöltő állomáson HGV-illetékfizetési pont is létesül, ahol készpénzzel vagy kártyával, helyben is fizethet.

A fizetés egyszerűbbé és gyorsabbá tétele érdekében 2014. március 17-től egy számlát is beállíthat az illeték levonásához.

A fizetési tranzakciók többsége online történik, de legfeljebb egynapi időtartamra telefonon lehet megvásárolni egy adót a 0330 1013725 számon.

Kinek kell illetéket fizetnie?

Az illetéket fizetheti Ön, a cége vagy egy közreműködő (ügynökség) is. Azonban az Ön felelőssége annak ellenőrzése az Egyesült Királyságba való belépéskor, hogy a járműre megfizették az illetéket. Ezt online könnyen és gyorsan elvégezheti.

Mi történik, ha nem fizetek?

Ha nem fizeti be az illetéket a járműre, a végrehajtó szervek az automatikus rendszámfelismerő kamerák, a kompok nyilvántartásai és egyéb ellenőrző eszközök adatai alapján riasztást kapnak, amikor megérkezik az Egyesült Királyságba. 300 font helyszíni bírságot kell fizetnie. Ha nem fizeti ki a bírságot, a járművet lefoglalják, ami jelentős csúszást eredményez a szállításban és további költségeket eredményez.

Ahhoz, hogy megkapja a jövőbeli frissítések, kérjük töltse ki az alábbi űrlapot